In mijn praktijk richt ik mij op kinderen in de basisschoolleeftijd die problemen ondervinden door faalangst en/of hooggevoeligheid.

Kinderen met faalangst kunnen bang zijn voor het onbekende en kunnen zich daardoor afsluiten en afzonderen van de rest van de familie, van vriendjes en vriendinnetjes en van hun klasgenoten.

Faalangst kan een combinatie zijn met hooggevoeligheid. Kinderen die hooggevoelig zijn merken veel meer op dan andere kinderen. Ze zijn gevoeliger voor geluid, kleur, licht en kunnen emoties van anderen herkennen en aanvoelen. Dit aanvoelen gaat soms zo ver dat hooggevoelige kinderen geen onderscheid kunnen maken of dit gevoel van henzelf is of van iemand anders.

Hooggevoelig

Hooggevoelige kinderen zijn gevoeliger voor omgevingsprikkels dan andere kinderen. Denk dan bijvoorbeeld aan het sneller en intenser oppikken van geluiden, geuren, kleuren, smaken maar ook
emoties van anderen. Deze kinderen hebben meer moeite met het verwerken van prikkels. Ze zijn gevoeliger en denken langer na over dingen.

Hooggevoelige kinderen raken sneller overspoeld door emoties, van henzelf en van anderen. Ze hebben meer tijd nodig om alle prikkels te verwerken. Hierdoor kan een kind soms afwezig, angstig of stil overkomen.
Hooggevoeligheid is geen stoornis, maar een karaktereigenschap. Elk kind is uniek en reageert op zijn of haar eigen manier op situaties en mensen.

Er zijn wel meerdere kenmerken die
kunnen wijzen op hooggevoeligheid zoals:
– Nieuwsgierig en bedachtzaam
– Intens en intuïtief
– Perfectionistisch
– Prikkelgevoelig en opmerkzaam
– Gevoelig voor stemmingen van anderen
– Moeite met verrassingen en veranderingen

Faalangst

Faalangst is letterlijk de angst om te falen. Bang zijn om iets fout te doen. Geen uitdagingen aangaan omdat je bang bent dat je het niet goed doet. Faalangst komt in verschillende mate voor, maar het heeft invloed op het doen en laten in het dagelijks leven. Doordat je bang bent om fouten te maken, kan dit stress veroorzaken. Die stress kan er ook weer voor zorgen dat de faalangst versterkt wordt en zo kom je in een cirkel terecht.

Chat openen
1
Scan de code
Hallo,

Welkom op Stella Nova
Waarmee kunnen we je helpen?